Gode råd og tips fra rørleggeren

Vedlikeholdsinfo om dine sanitærinnstllasjoner
Varmtvannstank
Årlig kontroll er viktig for å sikre stabil og trygg drift. Rørkoblinger sjekkes for lekkasje årlig. Ettertrekkes om nødvendig. Kontroll av sikkerhetsventil: Åpne ventilen ved å dreie rattet. La ca. 5-10 liter vann renne ut, sjekk at vannet renner fritt til avløp. Lukk ventilen ved å dreie videre til ventilen stenges med et hørbart knepp. Sjekk alle ledninger for skade eller varmegang. Sjekk vannlekkasje rundt varmeelementets anslutning. Ved kalkholdig vann over 5dh, garanteres ikke el-kolben. Lavere temperatur enn 65°C anbefales ikke p.g.a. fare for bakterievekst i tanken.
Dusj
Ta bort vann fra glassveggene etter bruk med en vindusnal. Rengjør dusjen regelmessig med et mildt rengjøringsmiddel. Bruk ikke produkter som inneholder sterke syrer, ammoniakk eller klorin siden disse kan gjøre skade på dusjen. Fett og såperester fjernes ved å bruke rengjøringsmiddel med en pH på mellom 10–12 og evt. kalk eller rust kan fjernes ved å bruke et mildt rengjøringsmiddel med pH 4–5.
Klosett
Bruk et mildt rengjøringsmiddel på klosettet og setet. Delen av klosettskålen hvor det konstant er vann bør vaskes med spesialmiddel for klosett. Unngå å skrubbe hardt siden det kan lage riper og ødelegge den glaserte overflaten. Spyleknappen oppå sisternen skal heller ikke vaskes med sterke vaskemiddel, unngå å bruke spray som trenger ned i spyleknappen, vask bare over med en myk klut.
Baderomsinnredning
Vi anbefaler rengjøring med myk klut vridd opp i varmt vann tilsatt et mildt universalt rengjøringsmiddel. Til slutt tørkes det over med en klut med rent vann for å fjerne rengjøringsmiddelet, så man unngår skjolder og striper. Vi anbefaler at rengjøringsmiddelet ikke sitter mer enn 5 minutter på møbelet, da mer tid kan gi skader.
Rengjøringsmiddel med slipemiddel, ammoniakk, blekemiddel eller andre sterke oppløsningsmidler må ikke brukes, da de skader møblene. Bruk av møbelpolish, aceton, sprit og rensebensin, samt skuresvamper skal ikke brukes.
Servanter
Kalkavleiringer kan minskes ved å rengjøre servanten ofte, og vi anbefaler rengjøring med alminnelig såpevann og tørking med ren myk klut. Aggressive rengjøringsmidler som inneholder sterke oppløsningsmidler som syre, klor, ammoniakk, avløpsrens, kaustisk soda eller slipemidler må under ingen omstendigheter brukes. Skuresvamper frarådes også. Servanten bør ikke utsettes for vann som er varmere enn 60 grader, da glaseringen kan krakelere.
Badekar
Regelmessig rengjøring med mildt rengjøringsmiddel vil holde badekaret hygienisk, og gjør at overflaten holder seg pen i lang tid. Badekar skal vaskes med et mildt rengjøringsmiddel og en myk klut for å unngå å skade overflaten. Riper i overflaten på badekar av sanitærakryl kan pusses forsiktig med våt-sandpapir og poleres opp etterpå.
Armaturer
Ved rengjøring, brukes nøytrale eller svakt alkalisk rengjøringsmiddel. Sterke, alkohol, etsende og/eller slipende rengjøringsmiddel må ikke brukes. Rengjør kranen med en svamp eller en myk klut. Skyll forsiktig med rent, lunket vann og tørk av kranen. Krombelegget på kranen er ikke motstandsdyktig mot fosfor‐ og klorholdige stoffer, (det samme gjelder plastdelene på alt dusjutstyr)
Kraner og røropplegg forøvrig, må tømmes helt for vann eller lagres et oppvarmet sted, for å unngå skade ved frostfare. Ta forhåndsregler! Ettgrepskraner: Ta ut kassetten.
Termostatkraner: Demonter kranen, ta ut kassetten og tøm ut vannet av kranen.
Vannlåser
Vannlåser på kjøkken, servant, vaskemaskin og andre tappesteder bør rengjøres hvert halvår eller mer ved behov. Sjekk samtidig at pakninger er ok. Husk å etterstramme muttere på plastvannlåser. Disse er i bevegelse på grunn av temperaturforandringen med kaldt og varmt vann. Spesielt kjøkkenvannlåsen utsettes for påkjenninger som f.eks. søplebøtter som presses inn i skapet sammen med andre kjøkkenartikler som står i dette skapet.
Sluk
Husk at det også er viktig og holde sluk og avløp rene, både på bad/vaskerom og kjøkkenavløp. Tette avløpsrør på kjøkkenet utgjør den største utfordringen i dag. Det skyldes først og fremst at man bruker olje og fett i matlagingen og at dette helles ned i avløpsrørene. Da vil fettet stivne i røret og du får en blokkering. Ikke bruk avløpsåpner i pulverform for å åpne tette rør! Dersom dette ikke skylles godt nok ut, kan pulveret forsteine seg og tette røret helt. Bruk kun flytende avløpsåpner. Invester i en sugekopp/vakuumpumpe. Det er et effektivt hjelpemiddel når sluket eller røret er tett.
Generelt
VVS utstyr består av mange deler som er under konstant press, og er utsatt for slitasje.
Behold alltid kvitteringen. Alle våre produkter har garanti som følger norsk kjøpslov. Henvend deg til forhandler der du kjøpte produktet så hjelper dem deg videre. Dersom du behandler produktene godt og vedlikeholder dem slik det er anbefalt vil de holde seg godt i mange år fremover. Vi har likevel et godt utvalg av reservedeler for slitedeler som må skiftes ut etter hvert, og også dersom skader oppstår.
Tips: Krav til dokumentasjon av vedlikehold
Mange leverandører krever at vedlikeholdet er dokumentert for å godta reklmasjoner og garanti.