Derfor bør fagpersoner montere sluk på baderommet

Gå til hovedinnhold Gå til meny
Vi leverer store og små rørleggertjenester - Comfort, det tryggeste valget!

Inspirasjon og råd

Derfor bør en fagperson montere sluk på baderommet

Purus Square Platinum sluk

Uten dokumentasjon på arbeid som utføres på baderommet, er du selv ansvarlig for eventuelle skader som oppstår i og rundt sluket i dusjen.

Skal du pusse opp eller bygge nytt bad, skal du sannsynligvis også bytte ut sluket. Det er mye du kan gjøre på baderommet selv, men sluk og membran står høyt på listen over oppgaver du bør overlate til en rørlegger.

Derfor bør fagfolk montere sluk

Når et sluk skal monteres, er det enkelt å gjøre feil i overgangen mellom sluk og membran. Dette kan føre til økt risiko for vannlekkasje. 

– Vi anbefaler på det sterkeste at autoriserte fagfolk monterer sluket for deg. Det er ikke selve sluket som kan føre til problemer, men overgangen mellom membran, slukmansjett (firkanten som legges rundt selve sluket) og sluk. Hvis det ikke er tett, vil det føre til fukt og muggdannelse, forteller Trond Mellem Hoel, regionsjef i Comfort.

Hva skjer om man prøver å montere sluk på egenhånd?

– Hvis sluk og tetning med slukmansjettet mot membran ikke er utført av autorisert håndverker, vil du få avvik på godkjenning av baderommet. Gjør du jobben selv, står du personlig økonomisk ansvarlig dersom det skulle oppstå en skade etter at du for eksempel har solgt boligen.

Med dokumentasjon på fagmessig utført arbeid, er det større sannsynlighet for at forsikringen vil dekke en eventuell vannskade.

Slik fordeles ansvaret mellom deg og rørlegger

Under montering av sluket har rørleggeren et visst ansvar, men du er selv ansvarlig for vedlikehold og rengjøring. 

Dette er rørleggerens ansvar:

  • Å sørge for at sluket er montert slik at det er tilgjengelig og lett å åpne.
  • Å sørge for at det er tilstrekkelig fall mot sluk der det er behov for å føre vann. Tilstrekkelig fall er viktig både i dusjen og i tilknytning til vaskemaskin eller tørketrommel.
  • Å gjerne samarbeide med flislegger for et sikkert og nøye resultat.
  • Å gi deg tilstrekkelig informasjon om vedlikehold og rensning av sluk.

Dette er ditt ansvar:

  • Når du velger fliser bør du også tenke på sikkerhet og funksjon – ikke bare estetetikk.
  • Sørg for jevnlig renhold, slik at sluket ikke tettes på grunn av såperester eller hår.
  • Du bør åpne sluket med jevne mellomrom, fjerne risten og ta opp avfall som har satt seg øverst i røret. Dette hindrer tilstopping i ledningsnettet og reduserer risikoen for vannskader.
  • Når du får nytt sluk montert, bør du be om vedlikeholdsinstruksjoner for produktet.

Designsluk skaper nye muligheter

I tillegg til tradisjonelle sluk, kan du velge mellom et stort utvalg av «designsluk». Våre rørleggere anbefaler ofte denne nye typen sluk, fordi klemringen er av stål, noe som gir enda sikrere og trygg montering mot membranen. 

Les også: Seks gode grunner til å velge designsluk 

Tradisjonelle sluk må ifølge våtromsnormen monteres 30 cm ut fra veggen, og plasseres derfor ofte midt i dusjsonen. Et designsluk derimot, er godkjent for montering helt inntil veggen. I tillegg til å gi et visuelt fint utrykk, slipper du å stå på sluket når du dusjer – og noe som gir en helt ny dusjopplevelse. 

Hos oss møter du alltid dyktige fagfolk som har lang erfaring med montering og valg av sluk. Finn din lokale Comfort-butikk her.

0 Klikk & hent kr 0,00