Inspirasjon og råd
Varmepumpe: - Varm opp huset til en brøkdel av prisen
I 2022 ble det solgt over 140 000 varmepumper. Det er flere enn noen gang, ifølge Varmepumpeforeningen.
De har sett på salget av varmepumper i Norge siden 80-tallet. Markedet har vokst gjennom flere år, men 2021 og 2022 var det ekstra sterk vekst i markedet. Det ser ut til å fortsette i 2023.
– Ja, vi selger mange varmepumper nå, bekrefter Vria Naseri, prosjektleder ved Comfort Storo.
FAGFOLK PÅ PLASS: Prosjektleder Vria Naseri fra Comfort Storo utenfor eneboligen på Nordstrand i Oslo.
Vi møter ham i en enebolig på Nordstrand i Oslo. Gjennom store vinduer ser man ut over Oslofjorden. Betonggulvet i det moderne huset er behagelig varmt. Eieren, Ulf Jonassen, installerte luft-til-vann-varmepumpe i høst. Huset hadde allerede eksisterende vannbåren varme, men som var drevet med elektrisitet.
– Det er energiøkonomisering som ligger bak, forteller Ulf.
Kan spare tusenlapper med varmepumpe
Det er økte strømpriser som gjør at har etterspørselen har tatt helt av.
Ifølge Vria kan man varme opp huset til en brøkdel av prisen med en moderne varmepumpe sammenlignet med andre varmekilder. En varmepumpe gir som regel tre til fem ganger mer kW varme enn den bruker i strøm, og er dermed svært lønnsomt.
ENERGIEFFEKTIV KOMFORT: Visste du at «ECO» er en forkortelse for Economy, og «DAN» betyr varme på japansk? Her ser du en utedel i «ECODAN»-serien fra Mitsubishi Electric for luft-til-vann-varmepumpe som bruker uteluften til å varme opp boligen og tappevannet.
Enova skriver at i en vanlig enebolig med et årlig strømforbruk på cirka 25000 kWh, kan du spare rundt 8 800 kWh med en luft-til-vann-varmepumpe. Tall fra SSB viser at man i gjennomsnitt måtte betale 143,9 øre/kWh i 2022, inkludert strømstøtte. Det utgjør dermed over 12600 kroner spart i året.
INSTALLASJON OG SERVICE: For høyest mulig besparelse burde du få hjelp av en fagperson til å velge en varmeløsning som passer din bolig og forbruk best.
Lavt forbruk gjør at han kan selge strøm
Huset til Ulf er fra 2020 og var allerede svært energieffektivt.
– Men med høye strømpriser og det grønne skiftet, er det fint å sørge for at det er så energiøkonomisk som mulig, sier han.
Ulf tok flere strømbesparende grep, blant annet å installere solcellepanel på taket. I kombinasjon med lavt forbruk på grunn av varmepumpe gjør det at han i perioder kan selge strøm.
Da han skulle installere varmepumpe, sendte han forespørsel til flere leverandører, men etter at Vria kom på befaring valgte han Comfort Storo, og er veldig fornøyd med valget.
– Vria sto på og fikset både det ene og det andre, forteller han.
TEKNISK ROM: Ulf har valgt flere energieffektive løsninger i boligen for å få det så energibesparende som mulig. «ECODAN»-serien fra Mitsubishi Electric har flere ulike løsninger, her ser du en hydroboks (til høyre) som gir varme til den dobbeltmantlede varmtvannsberederen fra OSO.
Dette må du tenke på ved valg av varmepumpe
Varmepumpe kan passe i de fleste hjem, men det er noen ting du må ta hensyn til.
Er det veldig kaldt trenger varmepumpen assistanse fra andre varmekilder, som elektrisitet. Man må derfor ha en varmepumpe som er tilpasset klimaet der man bor.
– Systemene har utviklet seg mye. Det er kommet varmepumper som har stor varmekapasitet ved lav utetemperatur, noen varmepumper, som Uwano fra Mitsubishi, har fabrikkgarantert drift ned til -30℃, forteller Vria.
Varmepumpe til varmtvann er mest lønnsomt når den kan dekke 75 % av varmebehovet, mens elektrisitet står for de siste 25 %. Dersom du ønsker varmepumpe til vann er det derfor viktig å bruke en prosjektleder eller fagfolk som hjelper deg å velge riktig størrelse.
– Jeg må vurdere type bygg, byggeår, totalt areal og oppvarmet areal, om det er etterisolert, skiftet vinduer og så videre. Ut fra det finner vi den riktige varmepumpen, forklarer Vria.
Slik virker en luft-til-vann-varmepumpe
Hvis du skal installere en varmepumpe må du ha en utedel og en innedel som er koblet sammen. I en varmepumpe er det et kuldemedium med kokepunkt på cirka minus 50 grader. Ved å ta energien fra luften utenfra kan man derfor gjøre det om til varme ved hjelp av fysikkens lover, forklarer Vria.
Med luft-til-vann-varmepumpe brukes varmen til oppvarming av vann. I eneboligen til Ulf sendes varmen til en dobbeltmantlet varmtvannsbereder. Den ene delen er en akkumuleringstank der vannet blir oppvarmet ved hjelp av varmepumpen, og sendt til den vannbårne gulvvarmen i huset. Den andre delen av varmtvannstanken er til forbruksvann. Akkumuleringstanken bidrar til å forvarme forbruksvannet, slik at man bruker mindre elektrisitet på å varme opp resten.
– Det som koster mest, er å varme opp vannet til 40 grader. Oppvarming fra 40 grader og oppover er en mindre kostnad, så dette er veldig lønnsomt, konstaterer Vria.
Ønsker du vite mer om ulike varmepumpe-løsninger? Hos Comfort finner du dyktige prosjekteldere og rørleggere som kan hjelpe deg med å finne den beste løsningen til deg og din bolig. Ta kontakt med din lokale Comfort-bedrift, eller benytt vårt varme- og inneklima-skjema.