Unngå vannlekkasje på badet når du er på ferie

Gå til hovedinnhold Gå til meny
Vi leverer store og små rørleggertjenester - Comfort, det tryggeste valget!

Inspirasjon og råd

Slik unngår du vannlekkasje på badet

Rørlegger hjelper kunde med rørene

Dette må du gjøre før du drar på ferie.

Er det noe de fleste frykter og vil unngå for alt det er verdt, så er det vannlekkasje. Konsekvensene kan være store, og har man en lekkasje som ikke oppdages med en gang, må bygningskonstruksjonene i verste fall rives og skiftes ut.

- Dette er en lang og kostbar prosess, da drypplekkasjer, fukt og råteskader ikke dekkes av en vanlig boligforsikring, forteller fagsjef i Comfort.

De skumle lekkasjene

Han forteller at de skumleste lekkasjene vi kan ha på et bad, er de som ikke oppdages med en gang. Dette kan være små drypplekkasjer inne i veggen, i utett baderommembran eller i vannlåsen under servanten som kanskje ikke har blitt etterstrammet på en stund.

- Disse lekkasjene vil føre til råte på bygningskonstruksjoner, både i baderommet og tilstøtende rom. Samtidig risikerer du at det etablerer seg muggsopp i konstruksjonene rundt vannskaden. Muggsopp kan føre til helsemessige plager som tretthet, hodepine, slimhinneirritasjon, allergier og astma.

Gjør dette før du reiser på ferie

Før vi drar på ferie er vi flinke til å dra ut alle ledninger, sette planter i skyggen for sola, lukke vinduer og låse dører. Men hva med hovedstoppekranen?

- Det enkleste du kan gjøre før du drar på ferie for å unngå vannlekkasje, er å stenge hovedstoppekranen til huset. Dette er en kran på vannrøret i boligen, som sitter nærmest der vannledningen kommer inn i boligen. Som regel finner du den i kjelleren eller i et teknisk rom.  

Det kan være lurt å jevnlig sjekke om kranen er tett. Denne kan ofte være veldig gammel og dermed gi en falsk trygghet.

- Derfor er det også anbefalt å installere en automatisk vannstoppventil – også kalt vannstopper, med sensorer som plasseres på vannskadeutsatte steder. Om uhellet skulle være ute, vil sensoren automatisk sende et signal til den automatiske vannstopperen, som umiddelbart stenger vannet og forhindrer en større lekkasje. Du kan også velge å stenge vannet manuelt om du ønsker det, tipser fagsjef.

FAGEKSPERTISE: Om du er så uheldig at det oppstår en vannlekkasje mens du er bortreist, kan din Comfort-rørlegger hjelpe deg.

Oppdaget en vannlekkasje? Dette gjør du

Om du skulle være så uheldig å få en vannlekkasje, Bør du umiddelbart, stenge hovedstoppekranen, tørke godt opp og fjerne gulvlister slik at vannet kan tørkes ut fra veggen. Det er også viktig å kontakte en Comfort-rørlegger, og å få varslet forsikringsselskapet ditt så fort som mulig. Husk å lufte rommet godt over lengre tid og sett gjerne inn en avfukter. 

- Du bør være rask med disse tiltakene, siden muggsopp kan oppstå så raskt som to-tre dager etter lekkasjen. Muggsopp er ikke lett å bli kvitt uten å rive. 

Vannlekkasje om du er leietaker

Om du leier bolig, havner en reparasjon etter en vannlekkasje under utleiers vedlikeholdsplikter. Det påligger ikke deg som leietaker. 

- Det er imidlertid viktig å være klar over at dersom denne skaden er et resultat av at leietaker ikke har overholdt sine egne vedlikeholdsplikter under leieforholdet, kan leietaker bli ansvarlig for utleiers økonomiske tap.

Ifølge advokatfullmektig Øystein Gisvold Rennesund hos Leieboerforeningen, er det vel så viktig å informere at du som leietaker er ansvarlig for skader som oppstår ved uaktsomt bruk. 

- Skyldes lekkasjen at det er skylt ned ting som ikke burde gå i sluket, vil du være ansvarlig for lekkasjen, sier han.

Du som leietaker har også en varslings- og aktivitetsplikt. Der plikter du å varsle utleier nærmest umiddelbart om du oppdager en vannlekkasje. 

- Du er også pliktig å gjøre det som kan forventes for å forhindre større skade enn nødvendig, som å stenge hovedstoppekranen og ringe rørlegger, forteller Øystein.

0 Klikk & hent kr 0,00