Slik velger du riktig varmtvannsbereder

Gå til hovedinnhold Gå til meny
Vi leverer store og små rørleggertjenester - Comfort, det tryggeste valget!

Inspirasjon og råd

Slik velger du riktig varmtvannsbereder

OSO varmtvannsbereder for montering under benk

Dette avgjør hvor stor varmtvannsberederen bør være.

Er det på tide å bytte ut varmtvannsberederen? En bereder har en gjennomsnittlig levetid på 25 år, og det er derfor viktig at du tar de riktige valgene når du skal gå til innkjøp.

Ifølge Trond Mellem Hoel, rørlegger og regionssjef i Comfort, er størrelsen på varmtvannsberederen det første du bør tenke på.

– Hvor stor varmtvannsbereder du trenger avhenger av hvor mange som skal bruke den. Til to personer anbefaler jeg 120 liter, til fire personer 200 liter og til seks personer 300 liter, sier han. 

Dette avgjør hvor raskt vannet varmes opp

Vi skiller hovedsakelig mellom to ulike typer varmtvannsberedere: ekspress eller standard.

Med en ekspress-modell får du raskere tilgang på varmt vann. En slik varmtvannsbereder har høyere effekt og to varmeelement plassert i bunn og i øverste del. Merker temperaturføleren i toppen at vanntemperaturen er for lav, velger berederen å benytte seg av det øverste elementet, slik at du ikke behøver å varme hele tanken – bare øverste del. 

– Kombinasjonen av disse gjør at du har tilgang på mye større mengder varmt vann. Er tanken helt kaldt, vil det også ta vesentlig kortere tid å få varmt vann. Du får faktisk varmt vann klart til tapping opptil tre ganger raskere enn med en standard varmtvannsbereder –  uten å bruke mer strøm, forteller Trond. 

En ekspress-bereder anbefales spesielt til deg med hytte. Hvor fort den går tom, avhenger av hvilken dusj du har – kanskje har du en sparedusj som bruker 50 prosent mindre vann, eller en takdusj som bruker 50 prosent mer vann? 

– Fordelen med ekspress-bereder er at du får raskere tilgang til mer varmt vann enn på en tradisjonell bereder, uten at du må ha større varmtvansbereder.

Så mye koster en varmtvannsbereder

Når du har funnet ut hvor stor varmtvannsbereder du trenger, er neste steg å finne en passende modell. Varmtvannsberedere kommer i mange ulike prisklasser, og strekker seg fra 5000 til 30.000 kroner.

– Hvis du går litt opp i pris, kan du få en varmtvannsbereder med integrert ekspansjonskar og lekkasjevarsler. Et ekspansjonskar tar opp overskytende trykk når temperaturen i berederen øker, forteller Trond og legger til:

– Legger du enda litt mer penger i en bereder, kan du investere i en som er klargjort for tilkobling av varmepumpe og solfangere. Dette kaller vi en dobbelmantlet bereder. 

Vurderer du å heller reparere din gamle varmtvannsbereder, i stedet for å kjøpe ny, kan det være smart å ta med i regnestykket at nyere beredere har langt bedre isolasjonsevne enn de gamle. Dette gjør at du vil oppnå en mer effektiv energibruk ved å skifte ut berederen, fremfor å reparere.

Her kan du se hele utvalget vårt av varmtvannsberedere.

Husk! En varmtvannsbereder bør monteres av rørlegger. Finn din nærmeste Comfort-rørlegger her!

0 Klikk & hent kr 0,00