Inspirasjon og råd
Slik unngår du frosne rør i vinter
Tilstrekkelig temperatur er helt avgjørende for å hindre at vannet blir borte.
Hver eneste vinter opplever mange boligeiere at det ikke skjer noe som helst når de åpner krana eller at de ikke hører den vante suselyden fra sisterna som fylles opp etter å ha skylt ned i do. Årsaken er ofte at et eller flere vannrør har fryst. Det er utrolig upraktisk, og er du litt uheldig kan det også forårsake store skader og kostnader. Det vil du helst unngå.
- Det er veldig viktig å være føre var når det gjelder dette. Kommer det en frostperiode, må du gjøre tiltak i forkant. Husk også at utekraner som ikke er frostfrie ofte er usatte når kulda kommer, sier fagsjef for VVS i VVS Norge, Amir Hassanzadeh.
FROSSEN UTEKRAN: For å unngå frosne rør og kostbare skader i vinter, bør du være føre var og sikre utsatte vannrør og utekraner før kulden setter inn.
Ikke gi vannet sjanse til å fryse
Heldigvis er tiltakene du må sette i verk ikke spesielt kompliserte. Det aller viktigste er at du sørger for at det er minimum ti grader i rom der du har vanninstallasjoner eller vannrør. Går vannrørene i veggen, bør du også holde samme temperatur i tilstøtende rom. Hvor mye varme som kreves, er helt avhengig av hvordan huset er bygget og isolert.
I nyere hus kreves det ofte ikke så mye, og som regel er det forholdvis enkelt å finne ut hvor vannrørene går. I eldre hus kan situasjonen være en helt annen.
UNNGÅ FROSTSKADER: Sørg for at rom med vannrør holder minst ti grader, stopp kald trekk, og vær ekstra oppmerksom på eldre hus hvor dårlig isolasjon og skjulte rør kan øke risikoen for frosne vannrør og kostbare skader.
Eldre hus er ofte dårligere isolert og rørføringene kan være uoversiktlige. Noen ganger kommer de for eksempel inn i eller går via et kryperom, en kjeller eller en kald bod. Andre ganger er de støpt ned i et gulv. Da kan det være vanskelig å få tilgang til dem, og dermed vanskelig å tilføre varme. Det er viktig at du får oversikt over situasjonen hos deg for å kunne sette i verk de nødvendige tiltakene. Husk at det gjerne lønner seg å gjøre litt ekstra innsats kontra å måtte betale kostnaden som kan komme dersom rørene fryser.
PS! Kald trekk fører til lavere effektiv temperatur - det kan føre til at rørene fryser selv om det ikke er spesielt kaldt. Derfor er det viktig å stoppe trekk mot vannrørene.
Dette må du gjøre hvis vannet har fryst
Hvis vannet i rørene fryser, er det et par ting du skal være klar over. For det første er det viktig å stenge hovedkranen. Ved å gjøre dette, sikrer du deg mot at vannet kan flomme ut dersom røret har sprukket og isproppen tiner.
- Det er også lurt å stenge vannet dersom du reiser bort, legger Amir Hassanzadeh til.
Dette handler selvsagt om skadebegrensning dersom du skulle være så uheldig at vannet fryser, røret sprekker og proppen tiner igjen mens du er borte. Står hovedkrana åpen i en slik situasjon, kan det renne svært mye vann som kan gjøre store skader. Vet du ikke hvor hovedkrana er? Da bør du finne ut av det med en eneste gang.
Deretter bør du ta kontakt med en rørlegger som kan gjøre opptiningen med spesialverktøy, uten at røret tar skade. Vi anbefaler at du ikke prøver å ordne opp i dette på egenhånd da det er en risiko for at du gjør større skade enn nytte. Bare det å finne ut hvor isproppen befinner seg, og hvor stor den er, kan være vanskelig. Rørleggeren kan også gjøre vurderinger av om røret har tatt skade og om det er behov for å skifte det ut.
På tide å bytte ut kobberrørene?
Kobberrør og frossent vann er en dårlig kombinasjon. Når vannet går fra flytende til frossen form, utvides det med omtrent ti prosent. Kobberet klarer ofte ikke å stå imot slike påkjenninger, og dermed kan det slå sprekker. Moderne plastrør (PEX) tåler dette langt bedre. Noen garanti kan vi ikke gi, men som regel blir det ikke skader på et plastrør som følge av at vannet fryser.
BYTT TIL PEX: Vurder å bytte ut kobberrørene med moderne PEX-rør, som bedre tåler frostsprengning, gjør lekkasjer lettere å oppdage, og gir mulighet for fleksibel omlegging.
Med PEX-rør er det også lettere å oppdage eventuelle lekkasjer, samtidig som det er mulig å trekke om rørene ved behov. Koblingene samles dessuten i et oversiktlig fordelerskap, der du også har en egen stoppekran. Fordelene med PEX-rør er såpass store at det kan være god grunn til å vurdere en oppgradering av hele huset røropplegg dersom du eksempelvis skal rehabilitere badet eller kjøkkenet.
Hos Comfort står vi alltid klare til å hjelpe deg – enten du har et akutt problem eller vil gjøre tiltak som reduserer risikoen for lekkasjer og skader. Vi er rørleggere med lidenskap for faget og har 50 års erfaring som kommer deg til gode.