Pusse opp badet? Dette må du huske

Gå til hovedinnhold Gå til meny
Vi leverer store og små rørleggertjenester - Comfort, det tryggeste valget!

Inspirasjon og råd

Pusse opp badet? Dette må du huske

Element baderomsmøbel i hvitt med skuffer og åpen oppbevaring

Drømmer du om å pusse opp badet? Eller kanskje du skal bygge nytt? Her guider vi deg gjennom planleggingen av det nye badet ditt, fra hva du må huske på tidlig i prosessen, til siste finish.

Å pusse opp badet krever både tid og penger. Her guider vi deg de ulike stegene i oppussingen, og tipser deg om viktige ting du må huske på underveis. 

Steg 1: Totalrenovering eller oppgradering?  

Drømmer du om å pusse opp et eksisterende bad, har du to valg: Totalrenovering eller overflateoppussing.  

Velger du å totalrenovere involverer det, som navnet tilsier, en total renovering av badet. Det eksisterende bad rives ut, og du starter med blanke ark. Skal du bygge ut badet, gjøre endringer på et eldre bad (over 20 år) eller gjøre store strukturelle endringer, krever det denne type renovering. Fordelen er at du får et helt nytt bad, både visuelt og med tanke på forskrifter og garantier.

Har du et relativt nytt bad i god standard, men som ikke lever opp til det du ser for deg som drømmebadet? Kanskje har du flyttet i ny leilighet eller hus, hvor badet rett og slett ikke matcher stilen din eller behovene dine? Løsningen kan være en overflateoppgradering. Her er det mye du kan gjøre: Baderomsmøbelet er det enkelt å bytte ut, du kan montere en ny dusjløsning, bytte kraner og hente opp nye hyller og skap. Du kan også legge nye fliser over de som er der nå, eller velge å dekke overflatene med baderomsplater eller mikrosement.

Bad med sorte detaljer

TA ALT ELLER GJØRE LITT: Drømmer du om å pusse opp et eksisterende bad, har du to valg: Totalrenovering eller overflateoppussing.  Tenk nøye over hva du drømmer om og hva du har budsjett til å gjøre. På bildet: Dusjvegg fra Macro Design og baderomsmøbelet "Ingrid" fra Linn Bad

Steg 2: Hva drømmer du om?

Har du tydelige tanker om hvordan du ser for deg drømmebadet er det lettere for fagfolk å komme med gode anbefalinger og riktig prisoverslag. Bruk kanaler som Pinterest, Instagram og vårt eget Inspirasjonsmagasin, og sett sammen et moodboard eller et idékart som representerer hvordan du ser for deg det fremtidige badet ditt. Her handler det like mye om stemningen du ønsker å skape, som de faktiske løsningene.

Ta skjermbilder med mobilen, lag en egen mappe på PC-en, eller samle ideene dine i en egen tavle på Pinterest.

Kanskje begynner du også å prøve deg frem i et tegneprogram?

Dette er noen spørsmål som det er lurt at du stiller deg selv:

  • Vil du ha enkel eller dobbel vask? Vil du ha dobbel vask må dette planlegges for tidlig i prosessen, da det påvirker hvordan rørsystemet må legges opp.
  • Vil du ha ett stort speil, eller to runde? Eller kanskje speilskap? Skal speilet ha lys, eller ønsker du at speilskapet skal inneholde stikkontakt til ladning av den elektriske tannbørsten din? Alt dette må tidlig inn i tegningene, da det påvirker hvor elektrikeren må legge opp strømuttak. 
  • Vil du ha flis på hele badet, eller kun i dusjsonen?
  • Hvor vil du at sluket i dusjen skal være? Planlegger du det tidlig nok, kan du få sluket lagt som en smal rist inntil veggen. Da slipper du å stå på det når du dusjer.
  • Vil du ha innebygget hylle i dusjen, hvor du kan sette sjampoflasker?
  • Vil du bygge inn sisternen helt, eller vil du kanskje bruke den til å lage en praktisk og dekorativ hylle?
  • Hvilken stemning ønsker du å ha på badet, og er dette en stemning du kan skape med tilbehør, eller påvirker det valg av baderomsmøbeler, speil osv?

Badekar på bad.

FRA DRØM TIL VIRKELIGHET: Ønsker du deg badekar, er dette noe som du må tenke på tidelig i prosessen. På bildet: Badekaret "Dybe" fra VikingBad og baderomsmøbel og speilskap fra INR.  

Steg 3: Inviter en rørlegger på befaring

Befaring er et av de viktigste stegene på veien til nytt bad. Det er her rørleggeren sjekker status på rør og andre viktige deler av hjemmet ditt. Etter befaringen får du et pristilbud på jobben som skal gjøres.

Om du har et moodborard, idékart og noen tanker om plantegning over hvordan du ser for deg drømmebadet klart til befaringen, er det enklere for rørleggeren å komme med smarte tips og forslag til løsninger som du kanskje ikke har tenkt over selv.

Befaring bestiller du ved å sende en melding til din lokale Comfort-butikk her, eller ved å dra innom din nærmeste Comfort-butikk.

Vi jobber for å være mest mulig løsningsorienterte, og tilbyr konsultasjon via tjenester som Facetime og pristilbud over mail. Kontakt dine lokale Comfort-butikk på telefon eller mail. Kontaktinformasjon finner du her

Rørlegger på befaring

IKKE HOPP OVER BEFARINGEN: Det er her en rørlegger sjekker status på rør og andre viktige deler av hjemmet ditt.

Steg 4: Sett opp et realistisk budsjett

Å pusse opp badet er et kostbart prosjekt og en langsiktig investering. Å sette opp budsjett er derfor viktig. Vær realistisk med tanke på hvor mye du ønsker å bruke, og legg på en liten buffer til uforutsette utgifter. Hva oppussingen kommer til å koste avhenger av hvor stort badet ditt er og hva du ønsker å gjøre. Totalrenovering av et bad på rundt seks kvadratmeter koster i gjennomsnitt ca. 200 000,-, i tillegg til baderomsmøbler, dusjvegger og kraner. 

Det enkleste er å få samme bedrift til å gjøre hele jobben, slik at du slipper å hente inn priser fra håndverker, flislegger, rørlegger og elektriker separat. Når pristilbudet for selve jobben er i boks, må du se hvor mye du ønsker å bruke på møbler, dusj, kraner og annet tilbehør. Gjør god research, og bestem deg hvor du ønsker å investere pengene dine. Velger du å investere i en kul dusjvegg, kan du for eksempel måtte bruke litt mindre på baderomsmøbelet.

Les også: Slik velger du riktig rørlegger

Baderomsmøbler til bad fra Element.

HVOR VIL DU INVESTERE: Badekar eller baderomsmøbler? Noen ganger må du rett og slett prioritere. Heldigvis finnes det fine baderomsmøbler i alle prisklasser. Her ser du den budsjettvennlige serien Mix & Match fra Element.

Steg 5: Få det nye badet tegnet opp i 3D  

Så snart du har et tydelig bilde av hvordan drømmebadet ser ut bør du tegne opp rommet i 3D. Å lage en 3D-tegning av badet har flere fordeler. Siden du får et realistisk inntrykk av hvordan ulike møbler vil passe inn på badet, kan du enkelt se hvordan ulike elementer bør stå i forhold til hverandre eller hvilken farge du vil ha på baderomsmøblene. Når du har en endelig versjon av teningen, med riktige mål og plasseringer, gjør det jobben til håndverkerne enklere. Det sikrer også at det ikke oppstår noen misforståelser underveis.

Å tegne opp drømmebadet i 3D får du hjelp til i din nærmeste Comfort-butikk. Du kan også forhåndsbestille en tegnetime ved å sende en melding til din lokale Comfort-butikk her.

3D tegning av bad

REALISTISK: En 3D-tegning gir deg et realistisk bilde av hvordan det nye badet ditt kan se ut. 

Steg 6: Bestill det du trenger til det nye badet

Ingenting er mer kjedelig enn en oppussing som drøyer fordi man venter på materialer. Når du har bestemt deg for hvilke møbler og elementer du vil ha på badet, er det viktig at du bestiller disse i god tid før oppussingen skal starte.

Steg 7: Oppussingen starter!

Å pusse opp et bad tar i gjennomsnitt fire uker, og du bør overlate det meste av jobben til fagpersoner.

Rørlegger på jobb

OVERLAT JOBBEN TIL RØRLEGGEREN: Å pusse opp baderommet er blant det mest kostbare du kan gjøre i en bolig. De strenge våtromskravene gjør at det er lite rom for feil i oppussingsprosessen, noe som stiller enda høyere krav til rørleggeren som skal utføre jobben.

Steg 8: Få arbeidet dokumentert

Når oppussingen er ferdig, er det viktig at du husker å ta vare på dokumentasjonen som viser at arbeidet er utført i tråd med kravene som er satt for våtrom. Mangler du dokumentasjon på at oppussingen er fagmessig utført, kan det påvirke verdivurderingen av hjemmet ditt den dagen du skal selge. Skulle du havne i en forsikringssak kan du få avkortning på forsikringen om du mangler dokumentasjon.

Før ble denne dokumentasjonen vanlig­vis gitt som en utskrift, og det var opp til deg som boligeier å sørge for at papirene ble tatt godt vare på. I dag bruker alle rørleggerne våre den digitale tjenesten Boligmappa. Her legger rørleggerne inn informasjon om produktene som er montert og hvilket arbeid som er utført på badet. På den måten slipper du å huske å ta vare på sårbare papirer.

Les også: Du har vel husket dokumentasjon på oppussingen?

Drømmer du om å pusse opp badet? Ta kontakt med din nærmeste Comfort-butikk, så hjelper vi deg på veien! Vi bistår gjerne med alt fra rørleggertjenester til prosjektledelse. Les mer om tjenestene våre her

0 Klikk & hent kr 0,00