Inspirasjon og råd
Derfor skyldes de fleste vannlekkasjer feil i membranen
Det er membranen som avgjør om baderommet er tett eller ikke.
Det viktigste på baderommet er ikke nødvendigvis det du ser, men det som ligger bak flisene og den fine baderomsinnredningen. Ofte oppdager vi ikke dette før det er for sent.
Membran er det som avgjør om baderommet er vanntett eller ikke, og er et av de viktigste elementene på et baderom. Når det skal legges membran bør du tenke kvalitet fremfor å spare penger, for det kan bli svært kostbart dersom du ender opp med store vannskader.
Her er alt du må vite før det legges membran på baderommet ditt.
Membranen du bør velge
Membran er kort forklart fuktisolering, eller en vanntett hinne, som legges bak/under flisene på badet. Membranen hindrer at vann fra baderommet trenger inn i veggene og gulvet. Det finnes to typer membran: smøremembran og banemembran.
Begge løsningene er godkjente, men noen håndverkere foretrekker det ene fremfor det andre. En banemembran er noe mer robust dersom man for eksempel må bytte ut en skadet flis på et senere tidspunkt.
Det viktigste er at membranen du velger legges riktig og presist, og at den har SINTEF-godkjenning eller lignende, slik at du kan stole på kvaliteten.
Det er viktig å sørge for at membranen dekker hele gulvet, og at den dekker 5 cm opp på veggen – også i dusjsonen og bak servanten.
Derfor bør fagfolk legge membran
Å legge membran på baderommet er et omfattende arbeid, som krever både kompetanse og riktig verktøy. Membranen er et av de viktigste komponentene når du skal pusse opp eller bygge nytt baderom.
– Membran er et av de viktigste tettesjiktene i en bolig, så her er det viktig å være nøye med både underlaget, valg av membran og selve utførelsen. Det er viktig å jobbe etter våtromsnormen, sier Hanne Skjemstad, fagansvarlig for Comfort-butikkene.
Det anbefales å bruke fagfolk – egne membranleggere – til jobben.
– Vi hjelper deg gjerne med å finne riktige fagfolk til jobben. Etter jobben er gjort, får du dokumentasjon på arbeidet slik at du har all nødvendig informasjon og garantier i ettertid.
VIKTIG MED MEMBRAN: Membran er et av de viktigste elementene på et baderom, og avgjør om baderommet er vanntett eller ikke. Husk at den skal dekke 5 cm opp på veggen, slik som på bilde.
Slik kan dårlig membran føre til vannlekkasje
Selv om membranen i seg selv ikke kan skape en vannlekkasje, skyldes de fleste vannlekkasjer på baderommet membran som ikke er tett. Den vanligste årsaken til dette er dårlig utført arbeid, eller skader som er påført membranen i ettetid.
– Membranen kan ha sprekker, være for tynt smurt på, ha dårlig smurte overganger eller ha manglende klemring mot sluk, noe som gjør at den slipper vann igjennom.
Fliser og fuger er i seg selv ikke tette. Hvis membranen ikke legges riktig, kan dette føre til at vannet trekker inn i vegger og gulv. Gamle bygningsmasser kan bevege seg, og har man et for tynt lag med smøremembran, kan denne sprekke opp.
Mange blir overasket over å høre at forsikringsselskap ikke automatisk dekker vannskader ved utett membran.
– Hovedregelen er at forsikringsselskap utbetaler vannskade ved rørbrudd. Små og skjulte drypplekkasjer forårsaket av slitasje og dårlig vedlikehold dekkes som regel ikke, og skader på grunn av manglende eller dårlig membran dekkes ikke, sier Hanne.
Trenger du tips og råd om membran eller vil komme i kontakt med en rørlegger som kan legge membran? Ta kontakt med oss her!