Inspirasjon og råd
Fant sin plass i yrkeslivet som rørleggere

Martine og Christina omskolerte seg som voksne og bidrar til at kvinneandelen i rørleggerbransjen er på vei opp.
Både Christina Lie og Martine Kristiansen jobber hos Comfort B&O Forberg på Råholt i Akershus. Christina er voksenlærling, mens Martine er ferdig utdannet og tok svennebrevet i desember 2024. I en bedrift med rundt 20 ansatte betyr det at kvinneandelen hos B&O Forberg ligger langt over gjennomsnittet i Norge. Men hva er det egentlig med rørfaget som fikk dem til å velge denne veien i arbeidslivet?
For Christina føltes det egentlig helt naturlig å ende opp som rørlegger – hun kommer nemlig fra en rørleggerfamilie. Likevel var det ikke en selvfølge.
– Jeg turte faktisk ikke å søke rørfag på videregående. Det var så veldig kjønnsdelt, og jeg ble geleidet inn på de typiske "kvinneyrkene", sier hun.
Kollega Martine Kristiansen har en lignende erfaring fra sin tid på skolen.
– For min del var det aldri et alternativ å søke rørfag, for jeg hadde rett og slett ikke det yrket i tankene, forteller hun.
Dermed ble det hudpleierutdanning for Christina, mens Martine utdannet seg til gullsmed. Men som du allerede har skjønt, var det ikke der karriereveien deres endte. Begge fant etter hvert ut at de ville bli rørleggere – og at det var fullt mulig å komme seg inn i faget uten å ta videregående på nytt. I dag er de kollegaer hos Comfort B&O Forberg.
Begge er også aktive på sosiale medier og dokumenterer arbeidet gjennom dette.
Følg på sosiale medier for å få med deg de ulike arbeidsoppgavene i rørleggerbransjen!
Varierte arbeidsoppgaver, mange muligheter og plass til flere kvinner
Både Martine og Christina trives svært godt i rørleggerbransjen, og de trekker frem det brede spekteret av arbeidsoppgaver som en viktig faktor. I perioder har de også vært utleid til andre selskaper, noe som har gitt dem enda mer erfaring og et større nettverk i bransjen.
– For meg som har ADHD, er det en stor fordel å ha en jobb der jeg kan være aktiv, sier Christina Lie.
Trives med en aktiv og variert arbeidshverdag!
Utviklingsmulighetene i rørleggerfaget er store. Christina vurderer blant annet å spesialisere seg innen vannbehandling og varmeanlegg – begge områder som blir stadig viktigere i bransjen.
Når det gjelder kvinner i rørleggerbransjen, er de to ikke i tvil: Det er rom for langt flere. Og det er på sin plass å avlive noen myter.
– Mange tror nok at det å være rørlegger er en grisete jobb, men det stemmer ikke. Vi driver ikke med tiss og bæsj, forteller Martine med et smil.
Begge understreker at de aldri har opplevd ubehagelige situasjoner på grunn av kjønn.
– Jeg har aldri opplevd seksuell trakassering eller blitt behandlet annerledes fordi jeg er kvinne, sier Christina.
Å være kvinnelig rørlegger er med andre ord ingenting å være redd for. Yrket byr på gode muligheter, spennende oppgaver og en variert hverdag. At de stort sett jobber sammen med menn, ser de bare som positivt.
– Tonen og humoren kan være litt røff innimellom, men det er ikke noe problem. Vi trives godt med kollegene våre, sier Martine.
Og skulle du være bekymret for at rørleggeryrket er for fysisk krevende, kan du ta det helt med ro. Ja, man får brukt kroppen – men ingen av oppgavene krever nødvendigvis en mann for å bli utført.
– Er det tungt for damene, er det også tungt for gutta!