Forbud mot fyring av fossilt brensel

Gå til hovedinnhold Gå til meny
Vi leverer store og små rørleggertjenester - Comfort, det tryggeste valget!

Inspirasjon og råd

Dette betyr forbudet mot fyring av fossilt brensel for deg

Dette betyr forbudet mot fyring av fossilt brensel for deg

Forbudet betyr at du må bytte ut oljefyren, men alternativene er både mer miljøvennlige – og mer lønnsomme.

Vi vet alle om skadene klimagassutslipp fører til. For å redusere Norges totale CO2-utslipp, har regjeringen bestemt at bruken av fossilt brensel, altså oljefyring, skal fases ut innen 2020. 

De siste årene har flere tusen nordmenn byttet ut oljefyr med varmepumpe eller annen fornybar energi, men det er fortsatt mange norske boliger som varmes opp ved hjelp av oljekjel og fyringsolje. Dette er verken bra for miljøet eller for deg. 

– Fyrer du fortsatt med fossilt brensel, betyr forbudet at du må bytte ut oljefyren. Heldigvis med alternativer som både er mer miljøvennlige og mer lønnsomme, forteller Conrad Ekholt, teknisk sjef i Comfort.

Du får en mer miljøvennlig bolig 

For hver liter fyringsolje du bruker, slippes det ut ca. 2,7 kilo CO2. Bruker du 2500 liter olje i året, betyr det at du slipper ut over 6,5 tonn CO2. Til sammenligning slipper en nyere personbil ut ca. 2-2,5 tonn CO2i året. 

Når man slår sammen utslippet fra de 60-80 000 oljefyrene og 70 000 parafinkaminene som brukes i Norge i dag, forstår man raskt at forbudet vil få stor betydning for klimaet. 

– Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor mye du CO2-utslipp du reduserer ved å bytte ut oljefyren med et mer miljøvennlige alternativ, men at man reduserer utslippene en hel del – det vet vi, forteller Conrad.

I tillegg til å få en mer miljøvennlig bolig, vil du med forbudet mot fyring av fossilt brensel også få et bedre inneklima. 

– En oljefyr brenner olje og sender avgasser fra prosessen og opp i pipa. En eldre oljefyr og en eldre pipe kan være kilder til forurenset luft og inneklima i huset. Ved å fjerne disse to elementene og benytte seg av varmepumpe som benytter luft eller væske som energikilde, vil man fjerne disse elementene. I tillegg vil man fjerne lukt-problematikk fra olje i påfyllingsprosessen.  

Du får en mer lønnsom løsning

Har du oljefyr i dag, er feiing, innjustering av brenner og kontroll av oljetank bare noe av vedlikeholdet som jevnlig må utføres. Det innebærer ofte også store utgifter. Til sammenligning krever en fornybar energiløsning, som varmepumpe eller solfanger, svært lite vedlikehold.

– Et nyere anlegg vil kreve mindre vedlikehold enn et eldre anlegg. I tillegg har ikke et varmepumpeanlegg behov for andre komponenter, som for eksempel en pipe som også trenger vedlikehold, sier Conrad.

Få varmeløsning tilpasset din husstand

Når du skal bestemme deg for hvilken varmeløsning du ønsker, er det viktig at du tenker nøye gjennom hvilke behov du har for oppvarming. Det er flere som overvurderer hvor stort anlegg de egentlig trenger når de går i gang med prosessen for å fjerne oljefyren, noe som prosessen unødvendig kostbar. 

– Når vi anbefaler en ny varmeløsning, gjør vi det på bakgrunn av dine konkrete behov. Kom innom en av våre butikker, snakk med våre fagfolk, og få en ny løsning som du vil være fornøyd med, avslutter Conrad. 

Visste du at Enova gir tilskudd til husholdninger som skifter ut oljefyren med en fornybar energikilde? I 2019 kan du få støtte for fjerning av oljefyren. Les mer om dette her.

 

0 Klikk & hent kr 0,00