Derfor bør du bytte ut oljefyren i 2018

Gå til hovedinnhold Gå til meny
Vi leverer store og små rørleggertjenester - Comfort, det tryggeste valget!

Inspirasjon og råd

Ikke kast ut det vannbårne varmesystemet

Skal du bytte ut oljefyren? Her forklarer vi hvordan du kan gjenbruke det gamle varmesystemet når du installerer ny miljøvennlig varmeløsing.

Når forbudet mot å fyre med fossilt brensel trer i kraft 01. januar 2020, betyr det at du innen den tid må erstatte oljefyren med andre oppvarmingskilder. 

– Forbudet kommer av den enkle grunn at olje er lite miljøvennlig og en kostbar oppvarmingskilde, forteller Conrad Ekholt, teknisk sjef i Comfort. Han er utdannet rørleggermester og teknisk fagskoleingeniør, og har i flere år drevet eget rørleggerfirma.

Behold det vannbårne varmesystemet

Har du oljefyr i dag, varmer du trolig opp boligen din med hjelp av et system med vannbåren varme. Det mange ikke vet, er at dette systemet kan gjenbrukes når du fjerner oljefyren.

– Du kan enten sette inn en løsning som varmer opp vannet med strøm, og som du senere kan bygge videre på, eller du kan velge å sette inn en varmepumpe fra dag én, forklarer Conrad. 

Velger du å beholde det vannbårne varmesystemet, har du to alternativer: 

1. Varme opp vannet med strøm

Å varme opp vannet med strøm er både mer miljøvennlig enn å brenne olje i en oljefyr, som har et CO2-utslipp etter brenneprosessen på ca. 0,25 liter av 1 liter olje.Likevel er det en midlertidig løsning.

– Dette er fordi per dags dato er strømprisene lave, men dette kan eller vil endrer seg. Om eller når de stiger i fremtiden, vil du være glad for at du beholdt det vannbårne varmeanlegget i huset. Da kan du bytte energikilde fra strøm til varmepumpe.

2. Varme via eksisterende vannbårne varmesystem

El-kassett, væske-til-vann-varmepumpe og luft-til-vann-varmepumpe er gode og miljøvennlige alternativer til oljefyren, og som kan kobles på ditt eksisterende vannbårne varmesystem. 

– Det kan være greit å vite at om du ønsker å bytte ut oljefyren med væske-til-vann-varmepumpe, bør du gjøre det før vinteren kommer. Om vinteren blir ofte oljekjeler ødelagt, som gjør prosessen både vanskeligere og dyrere.

Uansett hvilket alternativ du går for, er rådet fra teknisk sjef i Comfort klart:  

– Ikke kast ut det vannbårne varmesystemet! Det kan gi mange muligheter i fremtiden.

For å komme i gang med den store utskiftningen, gir Enova tilskudd på 10.000 kroner til å fjerne eller bygge om oljefyren i 2019. Les mer om støtten du kan få her.

0 Klikk & hent kr 0,00