Avhendingsloven 2022 - dette betyr det for deg

Gå til hovedinnhold Gå til meny
Vi leverer store og små rørleggertjenester - Comfort, det tryggeste valget!

Inspirasjon og råd

Avhendingsloven 2022 - dette betyr de nye reglene for deg

Comfort har fagfolk og rørleggere som gir råd og bistand

Har du planer om å kjøpe en ny bolig, hytte eller selge eiendom? Da bør du først sette deg inn de nye endringene i avhendingsloven. Loven trådde i kraft januar 2022, og regulerer forholdet mellom selger og kjøper ved salg og kjøp av brukt eiendom.

For de fleste av oss er kjøp av bolig eller hytte den største enkeltinvesteringen man kan ta. Formålet med avhendingsloven er å redusere antall konflikter i markedet og sørge for en tryggere handel for både selger og kjøper.

Dette er de nye endringene kort oppsummert:

  • Du kan ikke lenger selge boligen «som-den-er».

Som selger kan du ikke lenger fraskrive deg ansvar for skjulte feil og mangler ved å selge boligen «som-den-er». Det betyr at du bør sørge for at tilstanden samsvarer med hva kjøper forventer i henhold til avtalen. Det er derfor lurere enn noen gang å innhente profesjonell hjelp fra eiendomsmeglere og bygningskyndige slik at du leverer alle relevante opplysninger for å unngå konflikter.

 

  • Kjøpers undersøksplikt tydeliggjøres.

Dette punktet innebærer at kjøper ikke kan reklamere på et problem som er opplyst i tilstandsrapporten og salgsoppgaven.

 

  • Dette betyr det «abstrakte mangelsbegrepet» for deg.

Utgangspunktet til avhendingsloven handler om at det skal være samsvar mellom det som avtales og leveres. Så hva gjør man dersom det ikke er en avtale? Det er her «det abstrakte mangelsbegrepet» kommer inn på banen. Det betyr at eiendommen du kjøper har mangel dersom den ikke samsvarer med det du kunne forvente i forhold til boligens alder, synlige tilstand og type.

 

  • Kjøper dekker tap av kostnader opptil 10 000 kroner.

Dersom kjøpsrettslig mangel på boligen ikke utgjør mer enn 10 000 kroner må kjøper selv dekke tap av kostnader (om ikke annet er sagt i loven). Dette er minsteterskel for mangelskrav fra kjøperen. Dersom utbedringskostnader kommer på over 10 000 kroner stilles selger ansvarlig, ved mindre det er mangler som er dokumentert i salgsdokumentasjonen.

 

  • Mangel dersom innvendig byggeareal ikke stemmer.

Hvis innvendig bygningsareal er mindre enn opplyst, vil det i utgangspunktet være en mangel. Dette er dersom avviket er mer enn to prosent og utgjør minst en kvadratmeter.

Les mer om avhendingsloven og endringene her.

Få eksperthjelp

Skal du gjøre endringer hjemme eller på hytta? Comfort har dyktige eksperter med lang erfaring og mye kunnskap. Våre rørleggere utfører alle typer rørleggerarbeid i hus og hytter. Ta kontakt med din lokale Comfort-butikk i dag - så hjelper vi deg med både små og store jobber!

0 Klikk & hent kr 0,00