Unngå vannlekkasje og tett avløp

Publisert februar 2015Tags Del Facebook, Twitter
Vannlekkasjer og tette avløp oppstår ofte gradvis og over tid. De kan i verste fall føre til vond lukt, muggsopp, rotter eller kostbare reparasjoner etter en lekkasje. Her finner du triksene som forhindrer vannskader.

Ved å følge godt med og være nøye med renhold kan man lettere oppdage problemer i forkant. Gode rutiner for rengjøring av bad, en grundig vask i helgen og en sjekk av rør og sluk en gang per halvår kan være nok.

Tett sluk på badet?
Det samler seg raskt hår og smuss i sluk og rør, noe som gjør det vanskelig for vannet å renne fritt. Husk derfor å rense avløpet for hår etter hver dusj og bruk sluket slik det er tenkt.

Det som samler seg oppå slukristen er ment å fjernes, ikke skylles videre ned i rørene.

Det gjør at de lettere går tette. Skulle rørene tette seg helt blir problemet ofte akutt. Men ikke la deg friste av det raske alternativet med avløpsåpner som er tilgjengelig i dagligvarehandelen.

Avløpsåpner kjøpt hos faghandel er skånsom mot rørene og en mer effektiv problemløser både på lang og kort sikt.

Rens vannlåsen
Gjør det til en rutine å rense vannlåsen i servantene en gang per halvår. Det er lurt å gjøre det jevnlig for at det ikke skal samle seg for mye smuss og hår mellom hver gang. Løft opp sluk og rengjør vannlåsen godt. En myk børste kan gjøre det lettere å få løs smuss som har satt seg godt. ¨

Husk at det ikke bare er på badet du bør gjøre dette - kjøkken og vaskerom er like viktige.

Vann som renner tregere kan være et tegn på at du ikke har gode nok rutiner på rensing av vannlås.

Vann_Comfort.JPG

Når du renser vannlåsen kan du samtidig skru av silen på kranen og tømme denne også. Husk å bruke rengjøringsmidler som er beregnet på dette og ikke er for sterke eller inneholder slipemidler. Det kan nemlig ødelegge materialene i kranen. Vask også godt av med vann når du bruker rengjøringsmidler.

Vannlekkasje bad
Dersom du ønsker å ligge i forkant av en potensiell vannlekkasje på badet er det lurt å holde gulvet rundt toalettet tørt slik at du enkelt oppdager lekkasjer som skulle oppstå.

På vegghengte toaletter er det ofte montert en liten lekkasjekile nede ved gulvet, som man kan følge med på at det ikke kommer vann ut fra.

Vann som tappes fra badekaret bør renne rett i sluket og ikke rundt på gulvet under badekaret før det finner veien ned i sluket. Følg med når du tømmer karet ved å fjerne fronten på badekaret eller bruk inspeksjonsluken dersom du har et integrert kar.

Bytt slange på vaskemaskinen
Du trenger ikke bytte slangene på vaskemaskinen ofte, men følg med på slitasje. Hvert 10. år bør de byttes for å være sikker på at de holder på vannet. I overgangen mellom gulv og vegg, og i dusj-soner, kan elastiske silikonfuger benyttes. Husk imidlertid å se etter misfarge og sprekkdannelse for å vurdere om de må fornyes. Dette er et ukomplisert arbeid som kan sikre deg mot vannskader.

Lekkasjestopper
En lekkasjestopper kan ikke hindre en lekkasje i å oppstå, men den vil registrere lekkasje, stanse tilførselen av vann og begrense skadeomfanget etter lekkasjer fra løse vanninstallasjoner. Hvis du har kjøleskap med vanntilkobling, oppvaskmaskin, varmtvannsbereder eller lignende på gulv uten sikring mot lekkasje kan du føle deg tryggere med en lekkasjestopper montert av rørlegger.

Serviceavtale med rørlegger
Dersom du er flink med rengjøringen og å sjekker jevnlig for slitasje og rør i faresonen er dette den enkleste og sikreste måten å unngå tette rør og vannskader på. Det er imidlertid lurt å lage en avtale med rørlegger om jevnlig service dersom du vet med deg selv at du ikke kommer til å følge opp de nevnte tiltakene. Dette kan være en god investering for å unngå høye kostnader ved et potensielt akutt problem.

rorlegger-tett-avløp.jpg
En serviceavtale er den sikreste måten å unngå tette rør og vannskader på.

Du finner nærmeste Comfort- faghandel her