Spørsmål & Svar

 

Hei, Vi har en Nobøterm LWP-230 som synger på siste vers. Det er en vermeveksler som suger varml...

Se svar

Hei,

Vi har en Nobøterm LWP-230 som synger på siste vers. Det er en vermeveksler som suger varmluft fra bad, kjøkken og vaskerom og gjør dette om til varmt vann.
Finnes det tilsvarende produkter på markedet i dag?

Runar

Hei. Har hatt kontakt med Lyngson som har overtatt Nobø. Vedkommende som har kjennskap til eldre løsninger har ferie enda,men vi skal komme tilbake til spørsmålet. I mellomtiden kan du søke på nettet etter "Varmegjenvinnere." Der finnes typer som kan være aktuelle som erstatning for den løsningen du har idag. Med vennlig hilsen Vidar.

Lukk svar

Hvordan kan jeg sammenligne varmepumper? Jeg vurderer å anskaffe varmepumpe , men er skikkelig forv...

Se svar

Hvordan kan jeg sammenligne varmepumper? Jeg vurderer å anskaffe varmepumpe , men er skikkelig forvirret.
Jeg hører ekspertene snakke om varmefaktor, men hva er det? Hvordan sammenligner du varmepumper?

Varmefaktoren, effektfaktoren (COP = Coefficient Of Performance) er et begrep som brukes for å beskrive hvor mye varme som varmepumpen klarer å levere i forhold til hvor mye strøm som brukes ved et gitt forhold. En varmepumpe kan for eksempel ha en varmefaktor på 3, det betyr at den kan produsere tre ganger så mye varmeenergi, sammenlignet med el.energien som må tilføres for å drive den. En innsats av 1 kilowattime el resulterer i 3 kilowattimer varmeenergi. I dette eksempelet blir ditt nettoutbytte (besparelse) med andre ord to tredjedeler. Men dette er ikke hele sannheten. Varmefaktoren er nemlig ikke kostant. Den varierer med utetemperaturen, eller rettere sagt, forskjellen mellom ute- og innetemperatur. Tommelfingerregelen er; jo større forskjell, det vil si kaldere ute, desto lavere varmefaktor. Når du sammenligner effektfaktoren mellom forskjellige varmepumper bør du altså tenke på at effektfaktoren angis ved et spesifikt driftsforhold målt i et laboratorium, for eksempel 0 °C/35 °C. Dette driftsforholdet innebærer at innkommende energi holder 0 °C og varmepumpen gir 35 °C ut til varmesystemet. Ofte regnes ikke anleggets sirkulasjonspumper inn i denne faktoren. Med andre ord et uinteressant driftsforhold for deg som kunde. Mer interessant er hvilken varmefaktor en varmepumpe oppnår i gjennomsnitt av et helt år. "Vinter som vår. Dag som natt". Den verdien kalles årsvarmefaktor. Her kan forskjellen mellom varmepumpefabrikanter være stor. Når det gjelder uteluftvarmepumper kan forskjellen være veldig stor, prismessig. Det gjenspeiler seg i funksjon og prestasjon. Vær nøye med å kontrollere hvor effektiv luftvarmepumpen er når det er kaldt ute. En bra varmepumpe skal klare å utvinne varme fra uteluften helt ned til en temperatur på -20°C.

Lukk svar

Hei Vidar Jeg har sett at prisene på varmepumper er noe lavere i Sverige, men lønner det seg å kj...

Se svar

Hei Vidar
Jeg har sett at prisene på varmepumper er noe lavere i Sverige, men lønner det seg å kjøpe de der?

Selv om prisen er lavere, fungerer det ikke slik at du bare kan ta en varmepumpe under armen og gå. Den må for eksempel monteres forskriftsmessig av fagfolk. Dessuten får du neppe med deg fem års garanti hverken på maskin eller montasje, hvis du handler i Sverige.

Lukk svar

Hei! Vi skal bygge hus, funkishus på totalt ca. 240 m2, og sjekker nå pris på hva det vil koste os...

Se svar

Hei! Vi skal bygge hus, funkishus på totalt ca. 240 m2, og sjekker nå pris på hva det vil koste oss å installere en vann-vann varmepumpe. Selgere dere slikt utstyr?

Hei! Vi selger utstyr til vannbåren varme. Kontakt din nærmeste Comfortbutikk for hjelp. Lykke til

Lukk svar

Skal kommunen varsles hvis jeg installerer en varmepumpe?...

Se svar

Skal kommunen varsles hvis jeg installerer en varmepumpe?

Hei. I utgangspunktet er det ikke krav om søknad når man installerer varmepumpe, men ved installasjon av varmepumpe som bruker sjøvann som varmekilde, bør du undersøke med kommunen først.

Lukk svar

Hei. Jeg har en Flagship varmepumpe fra Panasonic i dag, og er særs fornøyd med den.Faktisk så b...

Se svar

Hei.

Jeg har en Flagship varmepumpe fra Panasonic i dag, og er særs fornøyd med den.Faktisk så bra, at jeg vurderer å skaffe meg en til. Denne skal plasseres i kjeller, for kjellerstue og oppvarming av trappetårn videre opp i huset. Men, og her er spørsmålet: Jeg må gjennom et soverom før innerdel kan monteres, hva med fall til utedel?
Den jeg har i stuen er blitt prøvd også til kjøling, og da vil jo avfuktingen og tilhørende kondens måtte renne ut. Det går jo bra, så lenge det er fall. Men til den nye er ikke det mulig. Hva gjøres da? Jeg kan veldig fint leve med at den ikke skal brukes til kjøling, men blir den da "blombert" eller lignende - slik at ikke noen trykker på kjøling så renner vannet inne?
Dette må jo være et kjent problem, hvordan løses det når der ikke er mulig å få fall ut til utedel?

Venter i spenning, hilsen Trond

Hei, Trond. Du har en mulighet for å legge kondensavløpet til et avløpsrør i kjeller dersom du har et i nærheten av der innedelen skal stå. Det kan også være at du har et rom, for eksempel et vaskerom, avløpssystem for vaskemaskin, et bad, klosettrom e.l. med sluk i nærheten, slik at du kan få et avløpsrør lagt dit. Har du ingen muligheter for en slik løsning så er nok kjøling om sommeren noe du må se bort fra. Det kan jo selvfølgelig være en mulighet for at innedelen kan monteres så høyt på veggen at du kan få fall ut gjennom grunnmuren. Husk at du må montere vannlås for å unngå luktproblemer når du kobler deg inn på et eventuelt avløpsrør. Lykke til! Mvh Vidar.

Lukk svar

Hei Vi har et anlegg fra 2005/2006 som vi lutre på om det går an å sette på litt mere moderne styr...

Se svar

Hei
Vi har et anlegg fra 2005/2006 som vi lutre på om det går an å sette på litt mere moderne styring.
Har dere det?

Hei! Jeg regner med at det er styring til varmeanlegg du søker. Jeg anbefaler deg å takontakt med Comfortrørleggeren for å avtale tid for befaring og pristilbud på alternativene som er aktuelle. Lykke til! Mvh Vidar.

Lukk svar

Hei! På hytta har vi en vannpumpe av typen Marina CAM 80: http://www.speroni.it/public/en/prodo...

Se svar

Hei!

På hytta har vi en vannpumpe av typen Marina CAM 80:
http://www.speroni.it/public/en/prodotto_dett.php?id_az=19&id=677

Jeg har fått meldinger om at denne vannpumpen ikke fungerer lengre, grunnet en mutter som er rusten, og som spretter i taket når vannpumpen brukes.

Bilde av mutteren kan sees her:
http://bildr.no/view/1251987

Og slik ser mutteren ut, når den er tatt ut:
http://bildr.no/view/1251988

Spørsmålet mitt er enkelt:
Bør jeg satse på å kjøpe en ny mutter til denne vannpumpen, eller bør jeg investere i en helt ny?
Jeg mener produsenten av vannpumpen er italiensk, så er usikker på hvor reservedeler kan anskaffes.

Hei! Det kan virke som om gjengene på pluggen ( som du kaller mutter) er utslitt. Denne pluggen sitter på toppen på trykkammeret på vannpumpa,det er derfor den spretter i taket.Denne skal åpnes når det ikke er trykk på anlegget for å fylle på vann manuellt dersom pumpa har sluppet vannet ( rennt tilbake til vannkilden) pga utett tilbakeslagsventil / hull i rør. Ta med deg den gamle pluggen til Comfortrørleggeren så får du hjelp. Det kan også være at gjengene på pumpehuset kan være utslitt, men dette kan du også få hjelp til å reparere av rørleggeren. Jeg tror ikke du behøver å installere ny pumpe. Mvh Vidar.

Lukk svar

Hei! Jeg har en varmepumpe av type fujitsu inverter som jeg vil ha montert opp. saken er at den ...

Se svar

Hei!

Jeg har en varmepumpe av type fujitsu inverter som jeg vil ha montert opp. saken er at den er brukt tidligere av husverten jeg leier hos og dem har fått montert opp ny varmepumpe og da den fujitsuen ble montert ned fikk dem beskjed om at det var lite gass.

Hvor mye gass er det som skal i den varmepumpen? hva blir det å komme på i kostand å da få ny gass og montering hos dere?

Hei! Ta kontakt med Comfortrørleggeren. Er de forhandler av varmepumper vil de bistå deg slik at du får montert opp varmepumpa på nytt. Får du ikke hjelp her, må du søke etter en forhandler av Fujitsu forhandler for bistand. Mvh Vidar.

Lukk svar

Hei! Har en Thermia Atria varmepumpe som er installert i et nybygg. Den har en varmtvannstank p...

Se svar

Hei!

Har en Thermia Atria varmepumpe som er installert i et nybygg. Den har en varmtvannstank på 180 l for tappevann. Det jeg da lurer på er hva som er normalt iforhold til hvor raskt tanken blir tom ved feks en dusj med normal temperatur? Hos oss holder temperaturen seg stabil i ca 10 min får den så gradvis går nedover og må etterjusteres, 5 min til så er vannet kaldt.

Hei! Slik du forklarer systemet, tyder det på at det ikke er montert en ekstra bereder ( 100 - 150 L) for ettervarming av varmtvannet. Varmepumpa gir max ca. 55 gr. For at effekten skal bli bedre må vannet varmes ytterligere opp til 70 - 80 gr. i den ekstra berederen. En dusj har normalt en gjennomstrømming på 12 - 18 l pr. min. Det betyr at dere tømmer berederen i varmepumpa for dusjvanntemperatur på den tiden du oppgir. Kontakt Comfortrørleggeren for befaring, pristilbud og installasjon slik at dere får god kapasitet på varmtvannet. Mvh Vidar.

Lukk svar

Har et bad fra 1958 med betongulv som er slipt og polert (betongterazzo). Vurderer å legge varmek...

Se svar

Har et bad fra 1958 med betongulv som er slipt og polert (betongterazzo).
Vurderer å legge varmekabler og fliser på det. Lurte på om det da i tillegg må legges membran? I så fall hvordan gjøres denne tett i overgang med gammel gulvsluk i støpjern?

Hei! Støpejernssluk er ikke egnet for membransammenføyning. I tillegg har jo sluket nådd levetiden sin og er moden for utskiftning. Kort fortalt: Gulvet må pigges opp, skiftes sluk og eventuelt avløp og vannledninger som ligger i gulvet. Videre må badegulvet bygges opp med membran osv...

Lukk svar

Hei, Vi sliter med lukt fra sluk i 1.etg og 2.etg - lukter råttent vann/kloakk. Dusjsluket spesie...

Se svar

Hei,
Vi sliter med lukt fra sluk i 1.etg og 2.etg - lukter råttent vann/kloakk. Dusjsluket spesielt. Dusjen i 2etg er stadig i bruk så det er ikke problemer med at den tørker ut. Badet er fra slutten av 80 tallet og det har vært dusjhjørne der siden den gang. Er det forbindelse mellom kloakk og dusj? Kan det komme gasser fra kloakk og opp dusj sluk?
Ser at det anbefales Top Lock - er det noe vi kan bruke til dette problemet - og vil det vare? Hva vil være en permanent løsning på problemet?

Hei! Det er forbindelse med kloakk og dusj alt går i samme rør som avløpet ifra klosettet altså kloakken. Renser du sluket ofte for hår og slam? Det er viktig å rense sluk regel messig. Er sekskant-mutteren (stake-pluggen) som sitter i siden på sluket tilstrekkelig tilskrudd? Sjekk dette først vist ikke noe av det viser årsak ring til en rørlegger som kan lukte litt og kanskje hjelpe deg videre. Husk nye sluk hvor du kan trekke ut hele vannlåsen.

Lukk svar

Har våtromsbelegg på gulv, men ønsker flislagt med varmekabler. Noen rørleggere påstår at belegget ...

Se svar

Har våtromsbelegg på gulv, men ønsker flislagt med varmekabler. Noen rørleggere påstår at belegget fungerer som membran andre ikke. Hva er riktig?
Vil et våtromsbelegg føre til at støpen over "svømmer" i vann? Kan dette i kombinasjon med varmekabler føre til "kjellerlukt"?

Hei Som regel fungerer gulvbelegg bra som membran - dersom det er vanntett slik det ligger. Det er faktisk den beste membranen man kan få. Har du dusjet rett på gulvet tidligere og det ikke har vært lekkasjer, så er membranen i orden. Ja - støpet vil bli fuktig. Men det betyr ikke at det er noe feil i det. Og når man da kommer til varmekablene, det pleier ikke å føre til feil, men det er noen varmekabler som er mer sensible overfor fuktighet enn andre. Ta kontakt med elektriker eller dem som fører varmekabler for å høre nærmere. Det har vært noen klager på dette. Lukt har jeg aldri hørt om. Det blir ikke så mye vann at det fører til luktproblemer. Da må det være andre årsaker. Vannet vil renne ut. NB! Dette er selvfølgelig avhengig av at det er fall i belegget ned mot støpet. Det er ikke så enkelt at du kan støpe med fall over - det er membranen som må ha fall. Er membranbelegget flatt må man ta det opp, støpe under, slik at det blir fall. Det man ikke må gjøre er å la det gamle belegget ligge, støpe nytt og legge ny membran på toppen. Da lukker man fuktigheten inn mellom to membraner. Da kan det fort bli lukt. Det skal kun være en membran i gulvet. Husk god komprimering av betongen se BVN 31020. (påstøp).

Lukk svar

Jeg har et tett og fint våtromsbelegg + våtromstapet, men ønsker fliser med varmekabler. Du har sva...

Se svar

Jeg har et tett og fint våtromsbelegg + våtromstapet, men ønsker fliser med varmekabler. Du har svart på dette med membran før ser jeg, men hva kreves av underlag over belegget for å kunne legge varmekabler?
Må det være fall mot sluket i hele belegget for å støpe over, eller er det nok å ha fall i dusj-sonen? Er det krav til dørstokk-høyde på våtrom?

Hei De varmekablene skal ligge brannsikkert, på et underlag som ikke kan ta fyr. Det vil si at det må ligge omtrent 1 cm støp eller avrettingsmasse. Det er krav om fall mot sluket 80 cm rundt sluket. Dessuten må det heller ikke være såkalt motfall i rommet, det vil si at det heller vekk fra sluket i andre deler av rommet. Fra overkant på terskel til overkant på sluket skal det være en høydeforskjell på 2,5 cm. Altså sluket skal være minst 2,5 cm lavere enn toppen på dørtelskelen. Varmekabler kan legges direkte på belegg: BVN 31.210 punkt 342, samt kapittel 4."Membranen må tåle langtidstemp på 60 grader overdekning: følg produsentens anvisning."

Lukk svar

Jeg har hørt at man ikke skal dusje rett på fliser. Stemmer det, eller er det bare myte? Eventuelt ...

Se svar

Jeg har hørt at man ikke skal dusje rett på fliser. Stemmer det, eller er det bare myte? Eventuelt hvorfor eller hvorfor ikke?
Må man i tilfellet bruke noen spesielle materialer?

Hei! Det er bare å dusje rett på fliser. Forutsetningen er at gulvet er dokumentert tett, d.v.s. at membransjiktet er lagt enten under eller over påstøpen. Gulvfliser skal ha et max vannoppsug på 10% når de er lagt på et gulv uten varmekabler eller man har lagt kabler med overdekning 3 - 5 cm. Har man derimot lavtbyggende varmesystem (overdekning max 1 cm) skal vannoppsuget være max 6 %. Veggfliser kan dermot ha et vannoppsug på opptil 20 %. Dette skal butikken der du kjøper fliser forklare deg Merkingen finnes på kartongen. Husk også at flisene skal ha full limdekning, slik at dusjvann ikke samler seg under i limrillene og på sikt skaper problemer (vond lukt,fliser som løsner osv.)

Lukk svar

Hei! Vi har et forholdsvis nytt bad, og har en liten skade på silikonfugen mellom gulvflis og v...

Se svar

Hei!

Vi har et forholdsvis nytt bad, og har en liten skade på silikonfugen mellom gulvflis og veggflis. Dette er helt i hjørnet på dusjen, og er aldri helt under vann, men er i kontakt med vann som spruter.

Hva kan jeg gjøre her? Er det komplisert å legge ny silikon selv? hvilken type håndverker kontakter jeg for å få gjort dette skikkelig? Flislegger eller rørlegger?

Hei. Den gamle siliconen må skrapes vekk med en stanleykniv (tapetkniv). Rester av siliconen vasker du vekk med en fille dynket med bensin. Etter dette vasker du fugen med aceton eller rødsprit. Det er viktig å ikke berøre dette området etter at det er vasket rent. Påfør deretter en streng med silicon og dusj over strengen med såpevann fra en spruteflaske. Trekk deretter av overskytende silicon med en siliconsparkel. Man kan også bruke f.eks. enden av en avrundet treflis (eks en tommestokk som er defekt). Synes du dette høres vanskelig ut, kontakter du en flislegger. Lykke til! Mvh Vidar.

Lukk svar

Jeg har borevann på hytta. Pr dd pumper jeg vann fra dette i en beholder og pumper videre inn i sys...

Se svar

Jeg har borevann på hytta. Pr dd pumper jeg vann fra dette i en beholder og pumper videre inn i systemet lokalt med egen liten hyttepumpe. Nå vurderer jeg å få koblet borevannet til det interne nettet. Da trenger jeg vel en trykktank. Benytter hytta i helgene. 2 - 3 personer pr gang. Hvilen løsning og utstyr anbefales. Det er godkjent avløp fra hytta.
På forhånd takk for hjelpen.

Ja, det er helt riktig.Monter en 60 eller 75 l glassfiberarmert trykktank som er forkomprimert. Trykket på vannet stiller dere på max 4-5 kg , og min. ( innslagstrykk) ca 2,5 kg. Husk å tappe ut trykket når dere reiser fra hytta samt slå strømmen av berederen. Kontakt nærmeste Comfortrørlegger så er jobben i trygge hender. Mvh Vidar.

Lukk svar

Kan Litex være underlag på våtromsgolv med varmekabler direkte på platen? ...

Se svar

Kan Litex være underlag på våtromsgolv med varmekabler direkte på platen?

Varmekabler opp til 11 W pr l.m eller 150 W pr kvm kan limes direkte på platen og overdekkes med en støpemasse som tåler vann. Støpemassen legges etter produsentens anvisninger. Varmekabler på 12 - 17W pr l.m. må heves minimum 5 mm fra Litexplaten. Dette kan løses ved å montere kablene på et armeringsnett som ikke ruster og har en trådtykkelse på 2,5-3mm og rutestørrelse på ca 8 x 8 cm.

Lukk svar

Må det benyttes dampsperre ved bruk av Litexplater mot yttervegg og gulv? ...

Se svar

Må det benyttes dampsperre ved bruk av Litexplater mot yttervegg og gulv?

Alle yttervegger og gulv mot uoppvarmet kjeller eller det fri skal ha dampsperre dersom veggen/gulvet inneholder trekonstruksjoner. Litexplaten er dampsperre i tillegg til å være vanntett membran for vegg og gulv. De damptette Litexplatene kjennetegnes ved en trykket Litexlogo i sort blekk i hele platens bredde (se bildet øverst på siden) For plater som ikke er damptette (altså uten Litexlogo på platen) må man benytte påstrykningsmembran eller primer med damptetthetsegenskaper som sammen med Litexplatene oppnår godkjente dampverdier mot yttervegg og gulv. Påstrykningsmembran eller primer smøres på varm side av platene. Dersom ytterveggen allerede inneholder plast bør denne derfor fjernes før montering av Litex

Lukk svar

Hvilke dimensjoner anbefales til hhv. innbygging av badekar og til vegger? ...

Se svar

Hvilke dimensjoner anbefales til hhv. innbygging av badekar og til vegger?

Comfort anbefaller Litex Våtromsplate 50 mm til innbygging og innredninger. Litex 20 mm kan monteres rett på stenderverk med 60 cm avstand, med avstiving for feste av over- og underskap. Litex 13 mm kan monteres på stenderverk med senteravstand på 30 cm eller fast underlag. Litex 75mm til lettvegg i forbindelse med dusjnisjer etc.

Lukk svar